Dragi colegi,

Va multumesc pentru faptul ca ati acceptat sa participati la acest "study group ".

- Dupa cursul de ortodontie fixa de la Bucuresti de anul acesta, a aparut ideea de a organiza un cadru de întâlnire pe teme exclusiv ortodontice : un grup de studiu ortodontic virtual

- Asemenea grupuri exista în toata lumea si este foarte probabil ca ideea vine de la Angle, care a corespondat intens cu elevii sai : de exemplu Tweed la începutul activitatii sale isi trata cazurile cerand adeseori sfaturi lui Angle, desi se aflau la peste 1500km unul de altul.

- În Franta unde ortodontia fixa " a l'americaine " a aparut dupa 1970, grupurile de studiu ortodontice au existat de la început si multe dintre ele mai exista inca.

- Ele au permis progresul fiecaruia dintre membri, în avantajul pacientilor - acesta fiind si scopul nostru.

- Bineînteles ca în momentul în care fiecare dintre voi va " zbura " cu propriile sale aripi, acest grup nu va mai fi necesar si va doresc sa va "luati zborul" cât mai repede. Mie personal mi-au trebuit cam 6-7 ani, dar probabil ca eu sunt mai lent la " decolaj " ! În tot acest timp am avut insa marea sansa de a beneficia de sfaturile lui André Horn si a înca câtorva ortodonti de mare calitate : Francoise Fontanel, Alain Decker, Mireille Guibert, Jean-Pierre Ortial etc. Dar oricum pentru a ajunge pâna la André, am parcurs adesori cei 90km (dus-întors) dintre Paris si Montfort l'Amaury !

- Daca pe parcurs vor fi si alte persoane interesate în a participa, ele vor fi acceptate cu conditia ca toti ceilalti sa fie de acord.

- Nu exista " Shefi " pe ROSG, eu am avut doar initiativa organizarii lui, iar rolul de moderator imi creaza (afara de cele 5 stele de care recunosc sincer si fara falsa modestie ca sunt nedemn) mai mult obligatii decat avantaje.

- În privinta documentelor : cei care vor sa prezinte cazuri de diagnostic, în evolutie, sau tratate, trebuie sa respecte un anumit mod de prezentare.

- Am adoptat modelul Colegiului European de Ortodontie inspirat la randul sau de cel al Fundatiei Tweed,.model care impune o anumita rigoare, atat de necesara oricarui ortodont.

Astfel fiecare caz prezentat trebuie sa contina :

1. Date despre pacient : vârsta, antecedentele familiale si eventualele antecedente de tratament ortodontic.
2. Fotografii de fatza si profil, cu cadrajul pe orizontal -modelul european (preferabil), sau vertical -modelul american.
3. Traseul teleradiografiei de profil, facut cu un marker suficient de vizibil, pe care sunt inscrise masuratorile analizei Tweed Merrifield.
4. Fotografiile intraorale (sau ale modelor) : fatza, profil dreapta si stânga.
5. Fotografiile modelelor - ocluzal.
6. Radiografia panoramica


Acestea sunt documentele de baza pentru prezentarea unui caz, cu ajutorul carora se poate stabili un diagnostic.

Este bine ca persoana care prezinta cazul sa indice si conduita terapeutica pe care si-a propus-o.

Din punct de vedere al infomaticii ar fi preferabil sa aveti Adobe Photoshop®, pentru a prelucra imaginile si pentru a le vizualiza. Imaginile pot fi stocate într-un dosar separat, pentru a fi consultate mai târziu si pentru a urmari evolutia cazului, deoarece vom prezenta si evolutia anumitor cazuri pe parcursul tratamentului.

- Cred ca un ritm de prezentare a 2 cazuri pe luna este bun.

- Cei care nu au înca nimic de prezentat, pot bineinteles sa participe cu întrebari sau sugestii. Fiecare poate sa învete sau sa-i învete pe ceilalti. Toti suntem elevi si profesori in acelasi timp.

- Ïn caz ca aveti remarci, va rog sa nu ezitati sa le comunicati pe Forum sau prin e.mail.

Tudor Tovaru
Iulie 2003

Powered by
Powered by phpBB2


Romanian Ortho Study Group
© 2003